Maak uw afspraak

De geknipte dampkap voor jouw keuken

Een dampkap is een onmisbaar element in de keuken. Het verwijdert niet alleen geurtjes maar beschermt je keuken ook tegen vuil en zorgt voor verse, frisse lucht tijdens het koken. Maar hoe kies je nu de ideale dampkap voor je keuken. Uiteraard kunnen onze keukenadviseurs je daarbij helpen maar houd alvast ook volgende tips in het achterhoofd.

  1. Ideaal is het wanneer je dampkamp een externe afvoer heeft naar buiten via een buitengevel. Zo wordt de gefilterde lucht meteen aan de buitenlucht afgegeven en is het weg met onaangename geuren en warme lucht. Bevind je keuken zich te ver van een buitenmuur dan kan je kiezen voor een dampkap met hercirculatie. Deze filtert vet- en geurdeeltjes uit de lucht maar houdt de lucht wel binnenshuis.
  2. Om je keuken vrij te houden van geuren en vetten moet een dampkap over voldoende afzuigkracht beschikken. Het optimale zuigvermogen van je dampkap is afhankelijk van de grootte van je keuken, bij een kleine keuken heb je geen groot vermogen nodig want naast kookdampen voert een dampkap immers ook zuurstof en warmte af uit je keuken. Bij een open keuken moet dan weer rekening gehouden worden met het volledige volume van de ruimte waar de kooklucht zich verspreidt.
  3. Kies voor een dampkap die langs beide kanten van het kookvlak nog wat uitsteekt. Damp stijgt immers niet loodrecht en bovendien kan je dan ook nog een ander toestel naast je kookplaat plaatsen zoals bijvoorbeeld een frituurketel.
  4. Verlichting in een dampkap is niet alleen handig tijdens het koken, het kan ook sfeer creëren. Je kan er eventueel voor zorgen dat de kleurtemperatuur van het licht overeenstemt met de andere sfeerverlichting in de buurt van je keuken.
  5. Een klassieker is het wandmodel dat gemonteerd wordt aan de muur boven het kookvlak maar meer en meer wordt gekozen voor een eilandmodel dat boven het keukeneiland hangt. Deze laatste zijn vaak decoratiever omdat een keukeneiland vaak de eyecatcher van de keuken is en alles dus esthetisch op elkaar afgestemd moet worden. Of je nu kiest voor een wand- of eilanddampkap, beiden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en modellen. Verder zijn er natuurlijk ook de varianten die ingebouwd worden in het plafond, in de kastenwand of in het werkblad en eventueel uitschuiven wanneer je aan het koken bent.

En nog enkele nuttige gebruikstips:

  • Zet je dampkap al iets vroeger aan en niet pas als er al kookdampen uit je potten opstijgen. Door ze net wat vroeger aan te zetten creëer je al een luchtstroom die onaangename geurtjes meteen mee naar de uitgang begeleid. Zeker bij gerechten met een sterke geur zet je de dampkap best 5 minuten vooraf al aan.
  • Laat de dampkap ook na het koken nog even aanstaan om de laatste geurtjes te verwijderen en om condens in de afvoerbuis te vermijden.

Maak een afspraak in
één van onze
showrooms

Ontdek ons
inspiratieboek