Winterpret met wintergroenten
Winterse wok, hartverwarmende stoofpotjes, soepen of een heerlijke ovenschotel? Het is weer hét seizoen van de smakelijke wintergroenten en wie denkt aan winterkost denkt stiekem toch ook aan comfortfood? Traditioneel zien we dan witloofrolletjes met ham in de oven, een smeuïge knolselderpuree of spruitjes met spekjes en gebakken patatjes op het menu verschijnen maar dankzij het enorme aanbod aan wintergroenten kan je een hele winter lang variëren en laat variatie nu net een belangrijk pijler binnen de gezonde voeding zijn.
Elke groente heeft een unieke smaak, textuur en geur maar ook andere voedingsstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat spruitjes tot twee keer meer vitamine C bevatten in vergelijking met sinaasappelen? Dat pastinaak maag- en darmklachten kan verlichten, prei infecties afremt de activiteit in je nieren bevordert en dat schorseneren je helpen ontspannen en zorgen voor een betere nachtrust? Variëren is dus de boodschap en wees gerust creatief!
Enkele lekkere wintergroenten op een rijtje:
- raap
- spruitjes
- pastinaak
- wortel
- knolselder
- bloemkool
- prei
- Schorseneren
- broccoli
- selder
- spinazie
- witloof
- kool (rode kool, witte kool, boerenkool, ...)